Svendborg skærer 50 % af stråledosis

Radiograferne på OUH Svendborg har med en ny scanner reduceret dosis 50 % og kan nu foretage hjerte-CT på patienter med uregelmæssig puls.

GE Healthcare | Svendborg - Susanne og Ida

Foto: Fra venstre, radiograf Susanne Dalsgaard Thomsen og radiograf Ida Thrane ved Revolution CT-scanneren.

En hjertepatient, som bliver undersøgt på Svendborgs radiologiske afdeling får i dag kun halvdelen[2] af den stråledosis, han ville have fået tidligere.

Samtidig bliver færre patienter afvist, fordi det nu er muligt at scanne personer med problematisk hjerterytme eller reduceret nyrefunktion.

”Vi har reduceret dosis med 50 %, efter vi fik den nye scanner. Det gælder både på stråling og kontrastmængde, selvom vi kører med det samme kontrastprodukt, som vi hele tiden har gjort,” fortæller radiograf Susanne Dalsgaard Thomsen.

Scanneren har indtil videre været landets eneste CT-scanner af modellen RevolutionTM CT fra GE Healthcare, men flere installationer er planlagt i sidste kvartal af 2017. Den blev doneret af Mærsk-fonden i slutningen af 2015 – primært til forskningsbrug, men er desuden godkendt til kliniske undersøgelser af hjerter.


Pæn placering i VestDansk Hjertedatabase

Den høje reduktion i dosis har blandt andet ført til, at OUH Svendborg ligger lavest i dosis i VestDansk Hjertedatabase[3], bekræfter Susanne Dalgaard. Alligevel fylder dosis ikke meget i radiograferne Susanne Dalsgaard Thomsen og Ida Thranes daglige arbejde.

Det lyder umiddelbart selvmodsigende, men har ifølge de to radiografer en god forklaring.


Dosis bøjet i neon

”Dosis har altid stået bøjet i neon som radiografernes vigtigste fokusområde, fordi man påfører patienten en risiko ved undersøgelsen. Men med Revolution-scanneren er vi så langt nede i dosis i forhold til baggrundsstrålingen, at det er det rene ingenting,[4]” fortæller Susanne Dalsgaard Thomsen.

”En af vores kliniske hjertepatienter i dag fik kun 0,3 mSv. Det er  tilstrækkeligt til at få en diagnostisk brugbar undersøgelse. Ved forskningsscanninger, hvor vi jo kører faste, ofte udvidede protokoller, er vi også langt nede – typisk 1-2 mSv,” fortæller Ida Thrane.


Stillestående billede af et organ i bevægelse

Ifølge de to radiografer får man langt bedre undersøgelser nu, blandt andet fordi artefakter er kraftigt reduceret.

”Vi kan nu scanne hjertet i kun én rotation, og det giver en markant bedre billedkvalitet,” forklarer Ida Thrane og fortsætter:

”Den store udfordring med hjerte-CT er jo, at du har et organ, der er i konstant bevægelse, som du prøver at få til at stå stille på et billede.”

”De scannere, vi før brugte til hjerte-CT skulle køre fire rotationer for at afbilde hele hjertet. Det førte ofte til bevægelses– og stair step-artefakter, og for at få en god kvalitet stillede det derfor store krav til patienternes hjerterytme. Samtidig var det en større udfordring af fange kontrasten på det helt rigtige tidspunkt. Nu hvor vi kun skal køre en rotation, er det nemt at optimere kontrasten,” siger hun.


Åbner op for ’problematiske’ patienter

Radiograferne på Svendborg kan med Revolution CT-scanneren åbne op for patienter, som tidligere blev afvist til hjerte-CT – typisk på grund af problemer med hjerterytmen.

”Den nye maskine er simpelthen så lynende hurtig, at vi uden problemer kan tage patienter med fx arytmi eller atrieflimren – patienter, som tidligere blev afvist til hjerte-CT, fordi det ikke var muligt at opnå en diagnostisk brugbar undersøgelse på en konventionel scanner.” forklarer Ida Thrane.

”Også patienter med reduceret nyrefunktion kan vi scanne nu, hvor dosis er så lav,” tilføjer Susanne Dalsgaard Thomsen.


Fagligt løft

Den bredere patientgruppe glæder radiograferne på afdelingen, som oplever udfordringerne som et fagligt løft og en velkommen variation i hverdagen.

”Den nye scanner har givet os flere måder at scanne på, og den bredere patientgruppe gør vores hverdag mere spændende. Det betyder jo, at vi oftere lige skal overveje, hvordan vi får den bedste scanning, for eksempel hvis patienten har uregelmæssig puls,” mener Susanne Dalsgaard Thomsen.

”Og så er det lækkert at arbejde med det allernyeste. Det giver en større tilfredshed at vide, at vi får nogle rigtig gode undersøgelser,” istemmer Ida Thrane.


GE Healthcare | Svendborg scanningsbillede

Undersøgelse af kvinde foretaget på OUH Svendborg med Revolution CT.

80 kV

DLP = 19,15 = 0,36 mSv (0,019)

50 ml kontrast

Puls 50

Højde = 172 cm

Vægt = 57 kg


[1] Ifølge Svendborg data

[2] Ifølge Svendborg data

[3] Ifølge Svendborg data, samt VestDansk Database:

http://vdhd.dk/wp-content/uploads/2017/07/%C3%85rsrapport-2016.pdf

[4] En person bosiddende i Danmark bliver årligt udsat for omkring 3 millisievert ioniserende stråling fra naturlige kilder, som kosmisk stråling og radon. Kilde: Statens Institut for Strålebeskyttelse, Strålingsguiden 2013, side 6.