En nat ude af museet: Mumier i CT-scanneren

En radiolog undersøger knap-så-levende patienter for det Spanske Nationalmuseum for Arkæologi.

Mumier i CT-scanneren GE Healthcare

En mørk nat i Madrid krøb fire mumier sig gennem dørene hos Quirónsalud Universitetshospital.

De var ikke genopstået fra museet for at hjemsøge hospitalet på egen hånd, men var derimod transporteret dertil som led i en undersøgelse. Undersøgelsen blev gennemført af det Spanske Nationalmuseum for Arkæologi og universitetshospitalet i Quirónsalud for at uddybe vores forståelse for anatomien, processen og det antropometriske og patologiske ved mumificering.

”For første gang i min karriere udførte jeg en CT-scanning på en mumie. Det er ikke ofte, at vi radiologer får muligheder som denne,” siger Dr. Vicente Martínex de Vega, chef for radiologiafdelingen i Quirónsalud Madrid, som udførte scanningen med et GE CT-system, der var installeret på hospitalet.

Tre ud af de fire mumier er egyptiske, hvor den fjerde er en ”Guanche”, hvilket refererer til den ældgamle befolkning fra Tenerife på De Kanariske Øer, forud for spaniernes ankomst. Nogle af disse befolkninger begravede lig i huler, hvor de blev mumificeret af den lave luftfugtighed og stabile temperatur.

”Gennem scanningerne kan vi konstatere mumiernes omtrentlige alder, køn, højde, tøj og om de har lidt nogen knoglebrud.”

Alt dette hjælper arkæologer og historie-eksperter med at forstå, hvordan disse ældgamle befolkninger levede og den mumificeringsproces, som hver mumie gennemgik.

Transporten af mumierne tog mere end 8 timer, et team bestående af 15 personer og en speciel lastbil. En specifik rute uden bump i vejen blev valgt for at undgå potentel skade af mumierne. Ved ankomst begyndte scanningen ved daggry, for at undgå at forstyrre hospitalets daglige aktivitet og skræmme patienterne.

”Det var bestemt usædvanligt at tilbringe en helt nat med mumier på et tomt hospital,” siger Dr. Vicente Martínex de Vega. ”Mumier bevæger sig ikke, så de er relativt samarbejdsvillige patienter.”

Mumier i CT-scanneren GE Healthcare

Efter måneders grundig analyse af scanningerne, kunne forskere afklare, hvem de 4 mumier var. En af dem er Nespamedu, farao Imhoteps ypperste præst. Radiologiundesøgelsen afdækkede 25 skjulte stykker udsmykning og amuletter under hans bandager – hvilket bl.a. repræsenterer Horus børn og guden Thot. De to andre egyptiske mumier blev bekræftet som værende kvindelige. En af dem viste sig at have været gravid, hun var mellem 20-35 år gammel og levede mellem det 9-7 århundrede f.Kr. Den fjerde mumie var mellem 35-50 år gammel.

Undersøgelsen afslørerede også, at Guanche-mumien havde gennemgået en meget omhyggelig mumificeringsproces, hvilket støtter teorien om, at Guanche-mumier ikke fik fjernet sine indvolde, som er egyptisk tradition.

Mumier i CT-scanneren GE Healthcare

Disse usædvanlige patienter fortalte os lidt om dem selv gennem CT-scanningerne, men de har endnu ikke afsløret alle deres hemmeligheder.

Se en video om undersøgelsen her.